Flowtalk

Jonas Helgesson

Se livet från den ljusa sidan!

Jonas Helgesson är komiker, skådespelare, föreläsare och författare till böckerna ”Ett CP-bra liv” och ”Grabben i kuvösen bredvid”.
Hans framgångar inom olika områden var långt ifrån alla som kunde förutse. Han är nämligen född cp-skadad och har under sin uppväxt alltid fått höra att han inte kommer kunna gå, prata, flytta hemifrån, köra bil eller starta företag. Men det enda Jonas inte lärde sig var att lyssna till dessa råd.
Fram till 10-års ålder använde Jonas rullstol, men som tonåring bestämde han sig för att inte bli en av ”Hjälpmedelscentralens stammisar”. Han utmanade sig själv och sin omgivning, tränade upp sin fysiska förmåga och har idag både körkort för bil och grönt kort på golfbanan. Jonas har i sitt yrkesval gått sin egen väg. Trots omgivningens skepsis har han förverkligat sin dröm om att försörja sig på att tala och skriva för andra.

I både texter och som föreläsare beskriver Jonas sin förtvivlan i sina begränsningar och den enorma glädjen i den stund då begränsningarna övervinns.
Med en stor portion humor och mycket värme berättar Jonas han om sitt liv för åhörarna. Han beskriver hur enkla vardagssituationer kan bli komiska och om underhållande missuppfattningar. På ett enkelt, underhållande och avväpnande sätt lyckas han synliggöra frågor om fördomar, människovärde, bemötande och olika funktionsnedsättningar. Nedan syns några exempel på föreläsningar med Jonas:

Fördomar - Jonas menar att vi lever i ett samhälle där vi gärna delar in varandra i fack efter ursprung, sexuell läggning, funktionalitet eller vad det än må vara. Men för Jonas har det varit viktigt att inte låta etiketten som CP-skadad klistra sig fast för hårt. I föreläsningen tar han bland annat upp frågor som; Hur avvecklar vi våra förutfattade meningar? Vill människor verkligen bara bli tolererade – eller vill vi alla bli uppskattade och sedda? Är etiketter lika bra på människor som på julklappar? Hur gör fördomar oss dumma? Vad är skillnaden mellan att bemöta och möta våra medmänniskor?

Funktionsnedsättning - Jonas tar utgångspunkt i sin egen CP-skada, hur han ständigt brottas både med sig själv och andras föreställningar om honom. Han utmanar oss att se möjligheterna i olika funktionsnedsättningar och hur man kan möta personer med funktionsnedsättning på ett värdigt och respektfullt sätt utan att bli översnäll.

Motivation - Hur kan vi samlas kring viktiga mål och värderingar. Det är utgångspunkten för den här föreläsningen. Jonas talar om vikten av rätt inställning, konsten att övervinna hinder och kraften i att fokusera det positiva.

Jonas är ett föredöme och en förebild för oss alla. Hans föredrag och artiklar pekar på kraften i att inte ge upp och att tro på sin egen förmåga oavsett vad omvärlden säger och tycker!

Ämnen bla:
- Bemötande
- Fördomar
- Funktionsnedsättning
- Motivation

Ring 0765- 800 400 eller fyll i bokningsförfrågan nedan:

Rätt talare kan berika ett möte, förstärka eller understryka ett budskap och motivera, inspirera, roa och underhålla.
En moderator leder och optimerar möten, håller i den röda tråden, klargör sammanhang och leder debatter.
Våra erfarna underhållare fångar publiken, håller stämningen hög och skapar kontakt mellan scen och åhörare.