Flowtalk

Zinat Pirzadeh

Tacka vet jag Sverige – Den psykiska och fysiska resan!

Zinat Pirzadeh kom till Sverige från Iran 1991. Det tog henne många år att förstå att hon var fri att göra sina egna val i Sverige, och nu brinner hon för att även andra ska ha den möjligheten. Svenska FN-förbundet har utsett henne till goodwillambassadör för hennes djupa engagemang för flickors och kvinnors rättigheter.

Efter många år på scenen som skådespelerska och ståupp-komiker behärskar Zinat konsten att berätta och underhålla. Hon har hunnit vara med om mer än de flesta, något som märks i hennes föreläsningar. Här finns både allmängiltiga och komplexa erfarenheter att luta sig emot – något som gör att hon förmår skapa tyngd. Uppblandat med hennes humoristiska sätt att betrakta världen, blir föreläsningarna omväxlande och spännande att lyssna till
Hon fängslar publiken genom att i alla lägen vara sig själv till 100%. Ironi och självdistans är A och O för denna färgstarka persisksvenska kvinna.

Nedan finns mer info om Zinats olika föreläsningar.

Den psykiska och fysiska resan
Denna mycket omtyckta föreläsningen handlar om livet och flykten från Iran till det lilla norrländska samhället Glommersträsk samt mötet med det nya landet som vuxen. Arbetslivet, det sociala livet, språket, om det kulturella bagaget, möte med myndigheter med mera är ämnen hon tar upp i en underhållande och mycket tänkvärd föreläsning. Zinat tar med publiken på en svindlande magisk berg- och dalbana där skratt och allvar, högt och lågt avlöser varandra.
Det är värme och skörhet uppblandat med mycket humor!

Flykt – inte ett val
2015 var ett turbulent år för Sverige och Europa vad gäller mottagandet av människor på flykt. Värst är det dock alltid för människorna som måste fly. Flykten undan krig, hot och terror, att fly för att överleva, ett faktum vi aldrig får förminska.
Zinat som själv har erfarenhet av att fly berättar nu för första gången om sin flykt i detalj. Hon kom till Sverige för 25 år sedan från Iran där hon hade tagit sig ur ett tvångsäktenskap. Hon flydde med sin då tvåårige son i famnen. Det var en traumatisk och otrygg resa. Att resa ensam utan en man är ovanligt och det var inte sällan hon kände sig hotad. Zinat berättar för oss hur man överlever en sådan resa. Hon pratar också om varför det är så få kvinnor som flyr idag och hur vi kan balansera upp den ojämlika situationen och hjälpa kvinnor och flickor att komma hit.

Se upp – här kommer mångfald!
Nu är det hög tid att ta tillbaka frågan om mångfald och integration från främlingsfientliga partier och balansera upp debatten. Majoriteten av svenskarna vågar idag inte diskutera problemen som följer av kombinationen ökad invandring och en integrationspolitik där det tar lång tid för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Det skulle även behövas ännu fler naturliga mötesplatser för att få det sociala att fungera. Detta utnyttjas av rösterna som är kritiska till invandring generellt. Det som händer om vi inte ventilerar problemen är långt mycket värre än att i demokratisk och solidarisk anda erkänna dem och hitta bättre lösningar.
Zinat skulle önska att invandrare alltid sågs som en tillgång och välkomnar alla nyanlända till Sverige. Men samtidigt ställer hon sig frågan var alla kvinnor är och varför så många ensamstående kvinnor och män med barn ofta blir utvisade.

Hedersrelaterat förtryck, hedersrelaterat våld och hedersmord
Föreläsningen baserar sig främst på egna erfarenheter, samt den tysta kunskap Zinat besitter utifrån sin uppväxt före- och efter revolutionen i Iran. Hennes fil. kand i studie- och yrkesvägledning berör indirekt dessa frågor eftersom kvinnans rörlighet i samhället starkt begränsas av hederskulturernas regelverk. Också i hennes roman “Fjäril i Koppel” tar hon upp sin syn på hedersrelaterat våld i alla dess former.
Hennes föredrag förklarar en del av mekanismerna bakom hederstänkandet och dess konsekvenser i kvinnors och mäns liv än idag. Hon belyser den hos männen upplevda vikten av att oupphörligen bevaka kvinnans “heder” och hur detta i många fall dominerar samtliga inblandades liv.
Zinat konstaterar samtidigt att det är svårt att på så kort tid ge en heltäckande bild av den komplexa verklighet som råder i de sammanhang där hedersmord är accepterat. Hon menar trots detta att hennes föredrag på många sätt ökar lyssnarens förståelse för detta brutala fenomen.

Om Zinat:
Zinat Pirzadeh är proffsig och säker i sin roll, hon har god förmåga att fånga åhörarna och hitta rätt ton och tilltal. Hon är rolig och lätt att lyssna till. Hon fick oss alla att både tänka efter och skratta gott, så väl åt oss själva som åt våra fördomar. Zinat uppfyllde alla våra förväntningar och hon får en 5:a i betyg!
//Föreläsning för Svenska Kyrkan

Ämnen:
* Olikheter och likheter
* Mångkultur och vägledning
* Integration
* Hedersrelaterat förtryck och våld
* Inspiration och motivation
* Storytelling

Ring 0765- 800 400 eller fyll i bokningsförfrågan nedan:

Rätt talare kan berika ett möte, förstärka eller understryka ett budskap och motivera, inspirera, roa och underhålla.
En moderator leder och optimerar möten, håller i den röda tråden, klargör sammanhang och leder debatter.
Våra erfarna underhållare fångar publiken, håller stämningen hög och skapar kontakt mellan scen och åhörare.